Oezbekistan

Informatie over Oezbekistan

Opgelet: 
Voor een reis naar het buitenland heb je bepaalde documenten nodig. Let wel, niet alle landen eisen dezelfde papieren.
Om te weten te komen welke inreisvoorwaarden een land oplegt, neem je best contact op met het reisbureau, de ambassade van het land van bestemming of surf je naar  www.diplomatie.be

Oezbekistan visum

Alle reizigers, ook reizigers die voor minder dan 72 uren Oezbekistan bezoeken of op de luchthaven verblijven, moeten een visum voor Oezbekistan hebben. Indien u een overnachting hebt geboekt of een langer verblijf, moet u een visum hebben om de doorgangszaal van de luchthaven te kunnen verlaten. Voor burgers uit volgende landen volstaat het om enkel met hun paspoort te reizen, een visum is dan niet verreisd: Armenië, Azerbeidjaan, Georgië, Kazakstan, Kyrgyzstan, Moldavië, Oekraïne, de Russische Federatie en Wit-Rusland. In volgende landen bestaat er een vereenvoudigde procedure om het visum te bekomen: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Letland, Maleisië, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Noord Ierland, de Verenigde staten en Zwitserland. Alle andere nationaliteiten dienen bij de aanvraag van hun toeristenvisum de assistentie te krijgen van een door “Uzbektourism” erkend reisbureau. Uzbektourism is de nationale instantie die zich bezighoudt met toerisme. Zij zal de visumaanvraag dan aan het Oezbeeks ministerie van buitenlandse zaken in Tashkent voorleggen. Het duurt 7 tot 10 werkdagen voor het visum wordt goedgekeurd, waarna het rechtstreeks per fax naar de Oezbeekse ambassade van het betreffende land wordt opgestuurd. Inwoners van landen waar Oezbekistan geen ambassade of consulaat heeft, kunnen ook een visum krijgen bij aankomst op de luchthaven van Tashkent. 
De Republiek van Oezbekistan heeft een ambassade in de volgende landen: Afghanistan, Azerbeidzjan, België (Luxemburg), Canada, China, Duitsland, Egypte, Frankrijk, India, Indonesië, Iran, Israël, Italië, Japan, Kazachstan, Korea, Kirgizië, Letland, Maleisië, Oostenrijk, Pakistan, Polen, de Russische Federatie, Saoedi Arabië, Tajikistan, Turkije, Turkmenistan, Oekraïne, de Verenigde Staten en Vietnam; en een consulaat in volgende steden: Athene (Griekenland), Bangkok (Thailand), Dubai (Verenigde Emiraten), Frankfurt-am-Main (Duitsland), Istanbul (Turkije), Jeddah (Saoedi Arabië), Mazar-e-Sharif (Afghanistan), New-York (Verenigde Staten). 
Bezoekers van landen waar Oezbekistan geen ambassade of consulaat heeft, kunnen een visum verkrijgen in een land waar deze wel aanwezig zijn, of op de luchthaven van Tashkent. 
Ons touroperator verkreeg een licentie (#378-03) van “Uzbektourism” en kan u, wanneer u een pakketreis bij 3P-Travel heeft geboekt, bijstaan om uw visum te bekomen.

Annulatie en reisverzekering 


Vergeet zeker niet om een uitgebreide annulatie en reisbijstand verzekering  te kopen als u op reis gaat naar Oezbekistan. U kunt ziek worden, uw vlucht missen, persoonlijke bezittingen kunnen worden gestolen, uw bagage is verloren of u kunt een ongeluk krijgen en een arts of ziekenhuis nodig hebben in Oezbekistan. Voor alle onverwachte en ongewenste gebeurtenissen kunnen we u jaarformule gezins verzekering World Gold Protection aanraden. 


Adressen van de Belgische ambassades en consulaten


Bevoegde ambassade Moskou     Ulitsa Malaya Moltchanovka, 7,  121069 Moskou, Rusland
Openingsuren en sluitingsdagen
Ambassadeur Alex Van Meeuwen
+7 495 780 03 31
+7 495 780 03 32
+7 495 763 55 42 Noodnummer buiten de openingsuren


Moscow@diplobel.fed.be


http://www.diplomatie.be/moscownl (Nederlands)
http://www.diplomatie.be/moscowfr (Français)
http://www.diplomatie.be/moscowru (Russisch)
________________________________________

Ereconsulaat Tashkent


C2, Build. 3 App. 74, Kh Samatavoy Street
100000 Tashkent
Oezbekistan
Ereconsul Hugo Minderhoud
+998 71 150 85 95
+998 71 252 24 02
+998 33 870 210
consubel.uz@gmail.com

Het klimaat van Oezbekistan

Oezbekistan heeft een extreem continentaal klimaat. Over het algemeen is het warmer in het zuiden en koeler in het noorden van het land. In december ligt de gemiddelde temperatuur in het zuiden rond het vriespunt, terwijl het in het noorden -8°C bedraagt. In de winter kan het echter afkoelen tot -35°C, terwijl de temperatuur in de zomer kan oplopen tot 35-40°C. De luchtvochtigheid is het gehele jaar door laag. De beste periode om Oezbekistan te bezoeken zijn de lente (maart tot juni) en de herfst (half augustus tot oktober). Het oogstseizoen valt in de herfst en zorgt voor een overvloed aan vers fruit op de markt en in de winkels. Aangezien het de gehele zomer bijna volledig droog blijft, is deze periode ook erg geschikt om te kamperen. De globale opwarming van de laatste jaren heeft het Aralmeer deels droog gelegd. Een klein pluspunt kan zijn dat de winters milder zijn geworden en dat er minder sneeuw valt. Hierdoor kan men nu ook gemakkelijker reizen tijdens de winterperiode. Er zijn verschillende skigebieden in Oezbekistan. Het weer in de winter is echter ook minder voorspelbaar geworden.

Geografie van Oezbekistan

De Republiek Oezbekistan is gelegen in het centrale gedeelte van Centraal-Azië tussen twee rivieren, namelijk: de Amudarya en de Syrdarya. De lager gelegen Turan vlakte ligt in het noordwesten en de Tien-Shan en Pamir-Alay gebergten liggen in het zuidoosten van het gebied. De Kyzyl-Kum woestijn beslaat het noorden van het land. De buurlanden van Oezbekistan zijn: Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan en Afganistan.

Feestdagen en vakanties

  • 1 januari - Nieuwjaar
  • 8 maart - Internationale vrouwendag
  • 21 maart - Navruz (Nieuwjaar in Centraal Azië)
  • 1 mei - Dag van de arbeid
  • 9 mei - Herdenkingsdag
  • 1 september - Onafhankelijkheidsdag
  • 1 oktober - Dag van de leerkracht
  • 9 december - Dag van de constitutie

Er zijn nog andere religieuze vakanties met wisselende data

  • Ramadan Khait
  • Kurban Khait

Oezbeekse valuta

Alle betalingen dienen in “Sum” te gebeuren, de nationale munt van de Republiek Oezbekistan. Wisselkantoren zijn beschikbaar in elke stad. Vreemde valuta, bij voorkeur Euro’s of Amerikaanse Dollars kunnen in de hoofdkantoren van de bank worden omgewisseld.

Gepaste kledij

Overdag is het aan te raden om lichte en losse kledij van natuurlijke vezels (katoen e.d.) te dragen. Wanneer het ’s avonds afkoelt, kan men best een trui of jas aandoen. Aangezien we ook vele plaatsen te voet bezoeken en we soms over droog, stoffig en ruw terrein wandelen, zijn stevige wandelschoenen noodzakelijk. Waardevolle juwelen en dure kleren kan u best thuis laten. Comfortabele kleren die een goede bescherming bieden tegen de zon zijn het meest op zijn plaats. Daarbij horen ook een hoofddeksel en een zonnebril. Bij het bezoeken van sommige religieuze plaatsen kan het gevraagd worden om uw armen en benen te bedekken en uw schoenen uit te doen.

Bagage

Een schoudertas of een kleine rugzak is de meest praktische manier om uw camera en andere persoonlijke bezittingen mee te dragen tijdens uw bezoek. Al uw bagage kan best voorzien worden van kleine hangslotjes en een label met uw naam en bestemming, niet met uw thuisadres erop. Het is ook steeds een goed idee om uw bagage langs de binnenkant te labelen. Zo kan het luchthavenpersoneel uw bagage gemakkelijk identificeren wanneer het verloren geraakt of wanneer het label aan de buitenkant los is gekomen. Laat uw bagage nooit onbewaakt achter in een luchthaven of treinstation. Tijdens de binnenlandse vluchten in Oezbekistan mag men gratis bagage meenemen van maximaal 20 kg en één stuk handbagage voor in de cabine. Ook voor de reis over land wordt aangeraden om niet meer dan 1 grote bagage en 1 handbagage per persoon mee te nemen.

Gezondheid

Aangezien u reist naar een streek die grotendeels vrij is van de meest voorkomende infectieziektes, zijn er geen officieel verplichte vaccinaties. We raden u echter wel aan om langs uw huisarts of het tropisch instituut te gaan om u te informeren over de aanbevolen vaccinaties. Uitdroging is de meest voorkomende klacht. Drink voldoende water. Milde darmklachten kunnen voorkomen, aangezien u reist naar een gebied waar het water erg veel mineralen en zouten bevat. Consulteer uw huisarts of apotheker voor de nodige medicatie. De felle zon zorgt ervoor dat men makkelijk verbrand. Smeer u regelmatig in met zonnecrème en draag beschermende kledij (hoedje, zonnebril, …). Een basis EHBO met ontsmettingsmiddel, pleisters, koortswerende middelen, aspirine, keelpastilles, mondwater en vitamines is aan te raden. Gelieve ons te informeren indien u allergieën of specifieke medische noden hebt die speciale aandacht vereisen. Mocht uw huisarts medicatie hebben voorgeschreven, voorzie dan voldoende van deze medicatie voor de gehele reis.
Belangrijk: Medicatie neemt men best mee in de handbagage, voor het geval uw hoofdbagage zoek geraakt of niet direct beschikbaar is.

Veligheid

In de hotels in Oezbekistan zijn niet altijd individuele kluisjes aanwezig. We raden u een comfortabele portefeuille aan die u onder uw kledij kan dragen. U dient altijd uw belangrijke documenten bij zich te hebben (geld, reischeques, paspoort, visum, …). Hoewel de kans klein is dat u fysiek gevaar loopt, kunnen kleine diefstallen in drukbezochte publieke plaatsen voorkomen. Daarom is het van belang dat u uw voorzorgen neemt om diefstal te voorkomen. In overeenstemming met de lokale wetgeving wordt u geacht om uw paspoort bij aankomst aan de receptie af te geven. Men kan dan uw paspoortgegevens registreren. Enkele uren later zal u uw paspoort weer kunnen ophalen aan de receptie. Vergeet uw paspoort bij vertrek niet mee te nemen.

Foto’s nemen in Oezbekistan

Voor het fotograferen van historische plaatsen is er geen bezwaar. Op luchthavens, treinstations, in de buurt van militaire domeinen en in sommige religieuze monumenten is het echter verboden om foto’s te nemen. Wanneer u twijfelt, wendt u zich best tot de gids. Bij de meeste bezienswaardigheden moet u een toeslag betalen om foto’s te kunnen nemen (deze is niet in de rondreisprijs inbegrepen). In de grotere steden kan u batterijen verkrijgen. We raden u echter aan om uw benodigdheden op voorhand aan te schaffen.

Dranken

Het lokaal mineraal water bevat een hogere concentratie aan mineralen dan in de westerse landen in bronwater en flessenwater zit. Dit lokaal mineraal heeft een zoute smaak en wordt gezonder beschouwd dan Europees bronwater of mineraal water. Geïmporteerde sterke drank en wijn zijn verkrijgbaar, maar de herkomst van deze dranken valt soms in vraag te stellen, tevens worden ze vaak duur verkocht. We raden u dan ook aan om alcohol bij aankomst in de taksvrije zone van de luchthaven te kopen.

Persoonlijke kosten

U bent verantwoordelijk voor de kosten die u maakt in het hotel zoals: telefoongesprekken, roomservice, minibar en de droogkuis. Gelieve er op toe te zien dat u bij vertrek in alle hotels bij de receptie alle persoonlijke extra kosten hebt betaald.

Een fooi geven

Reizigers mogen hun appreciatie uiten door een beloning voor een goede dienstverlening van de portiers, de obers, bestuurders of gidsen. De appreciatie kan variëren en ons beleid vraagt om hier discreet mee om te gaan. Meestal wordt dit na de toer/service persoonlijk gegeven in een envelop.


Tijdsverschillen in Cities Tijdsverschillen
Amsterdam, Barcelona, Frankfurt, Madrid, Paris GMT+1
Ankara, Athens, Tel-Aviv GMT+2
Bahrain, Moscow GMT+3
Tashkent, Karachi, Ekaterinburg GMT+5
Bangkok GMT+7
Beijing, Hong Kong, Kuala Lumpur GMT+8
Tokyo GMT+9
Sydney GMT+10
Dakar, Dublin GMT
Buenos Aires GMT-3
New York GMT-5
Chicago GMT-6
San Francisco GMT-8

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte en gratis advies! 

Onze partners in Oezbekistan.

Национальная авиакомпания "Узбекистон Хаво Йуллари"       Сарбон тур

Toont 1 - 2 van de 2 items
Toont 1 - 2 van de 2 items