Belangrijke info voor elke reiziger

Voor een reis naar het buitenland heb je altijd bepaalde documenten nodig. Let wel, niet alle landen eisen dezelfde papieren. Om te weten te komen welke inreisvoorwaarden een land oplegt, neem je best contact op met het reisbureau, de ambassade van het land van bestemming of surf je naar

www.diplomatie.be

Nuttige tips voor een goede start van je vakantie

Vergeet je identiteitskaart niet, óók voor alle kinderen!


Ook kinderen moeten een geldig identiteitsbewijs hebben, met foto (niet een geboortebewijs). Je kan zo’n identiteitsbewijs heel eenvoudig verkrijgen bij uw gemeentebestuur. De identiteitsdocumenten voor kinderen dienen minstens 15 werkdagen( 21 kalenderdagen) voor uw vertrekdatum te worden aangevraagd bij de gemeentelijke diensten. Zonder de identiteitsdocumenten geraak je niet voorbij de grenscontrole!


LET OP!

De algemene regel is dat identiteitskaarten (ook de identiteitsdocumenten voor de kinderen) minstens geldig moeten zijn tot de datum van terugkeer - ten minste als de datum van terugkeer kan worden vastgesteld.

Controleer altijd de geldigheid van je reispas: tot 6 maanden na terugreis. Kinderen dienen hun eigen reispas te hebben. Voor de USA heb je een nieuw (digitaal) paspoort nodig, ofwel een ‘oude’ reispas, maar met een visum.

Wie geen Belgische nationaliteit heeft, contacteert zeker zijn ambassade om de reisformaliteiten te kennen.

Voor bepaalde bestemmingen gelden andere regels. Controleer altijd wat de toepasselijke regels zijn voor jouw bestemming.

Vaccinaties nodig ?

Wie een reis maakt naar verre bestemmingen informeert zich best over de gezondheidsvoorschriften. Op www.vacciweb.be kan je een overzicht van talrijke bestemmingen vinden en de geldende vaccinatievoorschriften.


Wees tijdig op de luchthaven.
Om veiligheidsredenen worden een zakmes, nagelsetje, schaartje of andere scherpe voorwerpen bij de controle van uw handbagage immers in bewaring genomen. Stop scherpe voorwerpen niet in je handbagage.

BuZa Registratiewebsite TravellersOnline nu ook voor reizigers naar landen van Europese Unie

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de registratiewebsite travellersonline.diplomatie.be van de FOD Buitenlandse Zaken uitgebreid voor mensen die landen binnen de Europese Unie reizen. Tot vandaag registreerde TravellersOnline alleen gegevens van landgenoten die buiten de EU reizen.

Via travellersonline.diplomatie.be kunnen Belgen makkelijk en kosteloos aan Buitenlandse Zaken laten weten dat ze op reis vertrekken. Op de website vullen ze hun reis- en persoonsgegevens en gegevens van een contactpersoon in België in. Als in het land van de bestemming een crisis uitbreekt, zoals een natuurramp, aanslag of ongeval, dan kan Buitenlandse Zaken met deze gegevens sneller contact opnemen met de landgenoten ter plaatse en met hun familie om ze sneller en beter hulp te bieden. De reisgegevens worden na twee weken automatisch gewist, zodat de privacy van de reiziger wordt gerespecteerd.