Rondreis langs de ambachtelijke kunsten en het traditionele borduurwerk van Oezbekistan

Afdrukken

Nieuw

DUUR: 10 dagen / 9 nachten + 1 dag en 1 nacht gratis
Route: ROUTE: TASHKENT-BUKHARA-GIJDUVON-BUKHARA-SAMARKAND-URGUT-SAMARKAND-TASHKENT-KOKAND-FERGANA-MARGILAN-RISHTAN-TASHKENT-CHIMGAN MOUNTAINS-TASHKENT

Meer details

Offerte aanvraag

Offerte aanvraag

Rondreis langs de ambachtelijke kunsten en het traditionele borduurwerk van Oezbekistan

Rondreis langs de ambachtelijke kunsten en het traditionele borduurwerk van Oezbekistan

DUUR: 10 dagen / 9 nachten + 1 dag en 1 nacht gratis
Route: ROUTE: TASHKENT-BUKHARA-GIJDUVON-BUKHARA-SAMARKAND-URGUT-SAMARKAND-TASHKENT-KOKAND-FERGANA-MARGILAN-RISHTAN-TASHKENT-CHIMGAN MOUNTAINS-TASHKENT

Exclusief voor de klanten van 3P-Travel.
Extra bonus excursiedag + 1 overnachting ter waarde van 150 euro nu gratis erbij!
Voor de boekingen tot en met 30 november 2016 met vertrekdatum tot en met 31 december 2016.

DAG 1. Aankomst en verwelkoming - TASHKENT

U komt vroeg in de ochtend aan in Tasjkent, de excentrieke hoofdstad van Oezbekistan, waar u wordt opgewacht door uw gids (Engels, Frans, Duits, Russisch, Spaans of Italiaans sprekend) voor uw privétransfer naar het hotel. Na het inchecken kunt u genieten van een heerlijk ontbijt in uw hotel. Vanaf 11 uur beginnen we aan een rondleiding door de stad. We bezoeken het Museum voor Toegepaste Kunsten, met zijn exposities van prachtig borduurwerk, lokale keramiek en wandkleden. Vervolgens verkennen we de oude stad met zijn smalle steegjes, typische huisjes, moskeeën en madrasa's.  Daarna bezichtigen we de 16e eeuw tempels van Kukeldash en Abul Khassim Madrasa om van daar uit naar de Chorsu Bazaar te gaan, een enorme open markt waar mensen van ver buiten de stad op afkomen.  Tenslotte verkennen we de omgeving rond het Plein van de Onafhankelijkheid. De groene omgeving afgewisseld met verschillende monumenten, fonteinen en indrukwekkende openbare gebouwen, lijkt wel één groot park. Op het plein in Tasjkent kan u dan weer kennis maken met het moderne Oezbekistan. Voor het avondeten strijken we neer in één van de vele pittoreske restaurantjes in de stad. (B, D)

DAG 2. TASHKENT – BUKHARA (Binnelandse vlucht)

Na een vroeg ontbijt verlaten we het hotel en rijden we naar de luchthaven waar we de vlieger (HY-1321) nemen naar Bukhara (vertrek: 08u50; aankomst: 10u35). Daar aangekomen, verkennen we de oude stad. Bukhara is een heilige stad met ontzettend veel historische monumenten. De gebouwen in het oude stadscentrum zijn soms wel 1000 jaar oud en vaak nog steeds bewoond. Het lijkt wel of de tijd er de laatste 2 eeuwen heeft stil gestaan. We bezoeken het centrale Lyabi Hauz plein, het Chashma Ayub mausoleum, de 18e eeuwse Bolo-Hauz moskee en het oude Ark fort, dit was het paleis van de emirs van Bukhara. We bezichtigen ook de prachtige Kalyan moskee, het elegante Ulughbek Madrasa (Islamitische school) met zijn blauwe tegels en het zomerpaleis van de laatste emir, de Sitorai-Mokhi-Khosa (Het paleis van de maan en de sterren). ’s Avonds dineren we in een lokaal restaurant en genieten we van een folklore show. (B, D)
P.S. DINER en folklore SHOW IN DE Madrassah VAN NODIR DEVAN Begi EN Madrassah MODARIKHON van 15 november tot en met 15 maart gesloten, omwille van het koude weer!  Van 16 maart tot en met 14 november kan worden gedineerd inclusief de folkloreshow!

DAG 3. BUKHARA – GIJDUVAN – BUKHARA (46 km)

Na het ontbijt reizen we rond 09u00 door naar Gijduvan (46km, 1uur). De stad is bekend voor zijn getalenteerde ambachtslieden. De pottenbakkers van Gijduvan staan bekend voor hun decoratieve geometrische figuren. Ze kunnen ons laten zien hoe ze de klei klaarmaken, de figuren boetseren, de kleuren aanbrengen waarna ze bij 1000 graden gebakken worden in de oven. Naast het maken van keramiek zijn de mensen hier ook gespecialiseerd in borduurwerk.
We bezoeken het atelier van meester pottenbakker Narzullaev Abdullah. Hij is de zoon van Narzullaev Ibodullo, de bekendste pottenbakker van Oezbekistan (website: http://www.folkceramic.uz). Ibodullo is de stichter van de keramiekschool van Gijduvan. Hij nam deel aan meer dan 50 internationale exposities en men kan zijn werk terugvinden in vele musea over de hele wereld. Hij leerde zijn zonen Abdullah en Alisher de kunst van het pottenbakken en gaf zo deze rijke traditie door aan nu al de 6e opeenvolgende generatie ambachtslieden. De laatste jaren heeft de keramiekschool van Gijduvan deelgenomen aan exposities in verschillende landen ter wereld, zoals: Japan, VS, Duitsland, Frankrijk, Italië en Israël.
Keramiek in GIJDUVAN.
Het maken van keramiek heeft een rijke en oude traditie in Oezbekistan. Tegenwoordig zijn er 3 vooraanstaande decoratieve keramiekscholen: de Fergana school (Rishtan, Gurumsarai), de Bukhara-Samarkand school (Gijduvan) en de Khorezm school. Traditioneel maken de scholen vaak dezelfde gebruiksvoorwerpen, maar dan elk in hun eigen opvallende stijl. Voorwerpen die veel gemaakt worden zijn: een soepterrine, een drinkkom, een groot plat bord, een schaal, een emmer, een kan, een grote pot en een theepot. Daarnaast produceert de Bukhara-Samarkant school ook nog speelgoed van aardewerk. Zo maken ze naast schattige figuurtjes van kleurrijke vogels, dieren en mensen ook geel en blauw geglazuurde speelgoedfluitjes in de vorm van vogels of dieren. Je voelt je plots weer een kind.
Borduurwerk in GIJDUVAN.
Naast keramiek is Gijduvan ook gerenommeerd voor zijn nationaal geïnspireerde borduurwerk. Je kan er zien welke methoden de vrouwen gebruiken om kleren te maken. Meester Mustubshira Barakaeva, haar dochter Aya en haar schoondochters Dilorom en Gulbahor zijn specialisten in het borduren, terwijl meester Dilbar Halimova zich heeft toegespitst op het kleuren de stoffen. Zij verft de traditioneel ongebleekte calco met behulp van alles wat de grond van Gijduvan voorziet, zoals: noten, granaatappels, uien, rozenblaadjes, verschillende kruiden, struiken en fruitbomen. De tedere kleuren die zo ontstaan, gecombineerd met mooie, verfijnde borduurwerk maken het Gijduvaans borduurwerk geliefd. Typisch zijn de eenvoudige patronen met grote bloemen op een achtergrond van fijne takken of de ronde rozetten omgeven door lange stengels in blauw, grijs of fel geel op een rode of groene achtergrond. Er wordt ook gebruik gemaakt van borduurtechnieken, zoals: “Susana” (borduren op muurpanelen), “Palak” en “Gulkurpa”. Zo wordt er bijvoorbeeld niet alleen geborduurd met zijden op katoen, maar ook met zijden op zijden. In de loop der tijd werd borduren één van de belangrijkste ambachten, beoefend door Gijduvaanse vrouwen. Het kreeg zelfs een nationaal karakter en wordt vandaag zowel in fabrieken als in kleine familiezaakjes toegepast. De meesters heten u van harte welkom in hun atelier en laten u graag kennis maken met de geheimen van de Gijduvaanse borduurkunst.
Meester pottenbakker Abdullah en zijn familie heten u van harte welkom. Tot 13u00 leiden ze u rond in hun atelier.
De lunch bestaat uit een traditioneel Oezbeeks gerecht en wordt met de nodige uitleg voor u bereid door Abdillah’s vrouw.
Om 17u00 bezoeken we het Fayzulla Khodjayev nationale huis. Hier krijgt u Oezbeekse thee en koekjes aangeboden. Tevens kan u een modeshow in de Oezbeekse klederdracht bekijken.
Daarna keren we terug naar Bukhara en dineren we in een lokaal restaurant. Overnachting in het hotel. (B, D)

DAG 4. BUKHARA – SAMARKAND

Na het ontbijt rijden we naar Samarkand. Onderweg bezoeken we Raboti Malik en Sardoba in Navoi. Samarkand was de belangrijkste halte van de zijderoute en sprak lang tot de verbeelding van vele westerse dichters en toneelschrijvers, die de stad zelf slechts zelden in het echt hadden aanschouwd. De prachtige koepels met minaretten, de immense monumenten van Timur, de kleurrijke bazaar en de lange, rijke geschiedenis van de stad, dragen bij aan de magie van deze stad.
Na het inchecken in het hotel kan u genieten van een vrije middag om deze stad, die 2500 jaar geleden werd opgericht, te verkennen. Ze werd ooit ‘Parel van de islamitische wereld’ genoemd en kende tussen de 2de tot de 16de eeuw een rijk verleden als belangrijke handelshaven.
We bezoeken het Afrasiyab Museum waar we de geschiedenis van Samarkand kunnen ontdekken beginnende in de tijd van Alexander de Grote tot het heden.
Vanavond genieten we van een heerlijk avondmaal in een lokaal restaurant. (B, D)

DAG 5. SAMARKAND

Vandaag zal uw gids uw meenemen naar een merkwaardige stad. Bij aankomst zal u het Ulughbek's observatorium en de prachtig versierde necropolis van Shah-i-Zinda ensemble zien, een opmerkelijke collectie van graven en mausolea daterend uit de 14e en 15e eeuw. Het hoogtepunt van de dag is het bekende Registan Square, een groot plein geflankeerd door drie rijkelijk versierde madrassa's. Hier was ook het commerciële centrum van het middeleeuwse Samarkand's. Het plein in het midden van de stad, waar toen de drukke bazaar gelegen was, is vandaag één van de meest indrukwekkenste bezienswaardigheden in Centraal-Azië. De drie grote gebouwen (de Sherdor, de Ulughbek en de Tilla Sheikh madrassa's) behoren tot de oudste en best geconserveerde ter wereld. We gaan verder naar de enorme Bibi Khanum moskee, één van de grootste en meest luxueuze moskees ooit gebouwd en lopen daarna langs het Gur Emir mausoleum uit de 15e eeuw. Deze avond kunt u genieten van een diner in een lokaal restaurant. (B, D)

DAG 6. SAMARKAND-URGUT-SAMARKAND

Ontbijt in het hotel van 07u00 tot 08u00.
We vertrekken van Samarkand naar Urgut, een klein stadje op 40 minuten rijden in zuidelijke richting. Ook hier vinden we veel pottenbakkers, borduursters en edelsmeden terug. ’s Zondags is het markt en kan je er zilveren juwelen, borduurwerk, tapijten, traditionele kleren en vele andere exotische hebbedingetjes kopen. Je vind er ook prachtige originele antieke stukken terug. Overal prijzen handelaars hun waren aan. Ze vragen je waar je naar op zoek bent, welke kleur, vorm of grote je wilt en zo voort. In het begin kan dit allemaal een beetje overweldigend zijn, maar na een tijdje wennen, kan het ook best plezierig zijn. De markt is zeer groot en het is er erg druk. Let dus goed op dat je de weg nog terugvindt. In elk geval geen reden tot paniek, Oezbeekse mensen zijn zeer vriendelijk en helpen je graag verder. Over het algemeen is alles erg goedkoop, maar onderhandelen is soms wel aan te raden.
Na de lunch keren we terug naar Samarkand. In de namiddag krijgt u vrije tijd om de Siyab Bazaar te verkennen. Het krioelt er al vijf eeuwen van het leven en is één van de oudste bazaars van Centraal-Azië. De marktkramers zijn reeds vroeg in de ochtend paraat en gaan pas weer naar huis wanneer het donker wordt. De unieke sfeer van de oosterse bazaar weerspiegelt zich in de uitnodigende kreten van de verkopers, de toeterende auto’s, de nationale muziek die er gespeeld wordt en de geuren en kleuren van de groenten en fruit, de kruiden, het geroosterd vlees... Je kunt er ook proeven van verschillende Oezbeekse specialiteiten zoals de zoute abrikozenpit gebakken in as en het befaamde Samarkands brood. Het recept van dit ronde, gezwollen brood met gouden korst wordt reeds lang van generatie op generatie doorgegeven door de lokale bakkers. Omdat dit exclusieve brood zo lang vers en lekker blijft, kopen vele toeristen het als souvenir. ’s Namiddags bezoeken we de zijdepapierfabriek en de Hudjum tapijtenfabriek. Deze avond kunt u genieten van een diner in een lokaal Oezbeeks restaurant. Daarna keren we terug naar het hotel. (B, D)

DAG 7. SAMARKAND – TASHKENT

Na een uitgebreid ontbijt in het hotel, checken we uit en rijden we naar Tashkent. De rit duurt ongeveer 4 uur en onderweg stoppen we op verschillende interessante locaties, zoals de "Amir Temur poort" en de "Honey markt" in Jizzakh. In de namiddag komen we aan in Tashkent waar u na het inchecken de vrijheid krijgt om de stad te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het parlementsgebouw, het Alisher Navai park, de TV toren (enkel te bezichtigen van buiten af), het People’s Friendship plein, het Romanov kasteel en de Tashkent Broadway. ’s Avonds eten het stadsrestaurant. (B, D)

DAG 8. TASHKENT-KOKAND-FERGANA

Tussen 7u00 en 8u00 ontbijt in het hotel.
Overplaatsing naar Kokand – “the city of winds” - stad van de wind.
Kokand is gelegen in het westelijke deel van de Fergana vallei en is één van de oudste steden van Oezbekistan. In de 13de eeuw was het een belangrijke handelsplaats langs de zijderoute. Zoals vele steden in Centraal Azië werd ze uiteindelijk verwoest tijdens een inval van de Mongolen.
Het Khudoyar-Khan paleis wordt ook wel de parel van Kokand genoemd. Het heeft een omwalling en bevat 7 kleine binnenpleintjes en 119 kamers. Het is gebouwd op een verhoog van 3 meter en beslaat een totale oppervlakte van ongeveer 16000 m². Aan de bouw werkten zo’n 80 meesters en 16000 mensen mee. Boven de toegangspoort staat in het Arabisch geschreven: "De grote Khan Seyed Mohammad Khudoyar".
Het mausoleum Madari Khan: ter nagedachtenis van de dichteres. Dit religieuze complex werd in 1825 gebouwd voor de heerser Umakhan en zijn vrouw Nadira. De toenmalige emir van Bukhara liet Nadira executeren. Ter nagedachtenis van deze dichteres werd later dicht bij het mausoleum een monument geplaatst van witte marmer en brons.
De Jami moskee is de grote blikvanger van het Chorsu plein. De inwoners van Kokand kunnen zich hun stad niet voorstellen zonder deze prachtige moskee en voor hen lijkt het alsof deze moskee er altijd al is geweest. Reeds in geschriften van rond de 10e eeuw n. Chr. wordt de moskee vernoemd. De moskee die er nu staat is echter niet meer de oorspronkelijke, aangezien deze samen met de rest van de stad werd verwoest door de mongolen.
De Norbutabiy Madrassah is een fraai voorbeeld van het vakmanschap van Kokand’s architecten en steenhouwers. Ze werd gebouwd in de 18e eeuw n. Chr. en was het grootste religieuze centrum van de stad.
Na de lunch rijden we naar ons hotel in Fergana.
Fergana gelegen in de gelijknamige Fergana vallei is één van de jongste steden van Oezbekistan. Ze werd gesticht in 1876, nadat het Khanaat van Kokand werd ingelijfd door het Russische rijk. Ze werd het nieuwe bestuurlijke centrum van de regio, lag zo’n 12 km van de stad Margilan en werd in het de begin “nieuw Margilan” genoemd. Er zijn geen oude architecturale of historische monumenten in Fergana, maar de stad is toch erg pittoresk en heeft zijn eigen unieke uitzicht. Het meest in het oog springend zijn de vele bomen in de stad, zoals: platanen, populieren, eiken, enzovoort… Zo lijkt Fergana wel één groot park.
In de namiddag nemen we een kijkje in Fergana en bezoeken we Al-Ferghaniy park en het regionale theater, gelegen op het binnenplein van de General M. Skobelev’s woning. We dineren in een lokaal Oezbeeks restaurant.
Overnachting in het hotel. (B, D)

DAG 9. FERGANA - MARGILAN - RISHTAN - TASHKENT

Ontbijt in het hotel van 07u00 tot 08u00.
Rit naar Margilan op 12 km afstand van Fergana.
Het pittoreske Margilan, gelegen in het zuiden van de Fergana vallei, lag vroeger aan een belangrijk handelsknooppunt tussen China en het westen. Het ontstaan van Margilan en het floreren van de stad was sterk gerelateerd met zijn ligging langs de zijderoute. Reeds in de 10de eeuw n. Chr. was het de grootste stad in de Fergana-vallei en was het in oost en west bekend voor zijn zijdenproductie. Er waren door de jaren heen vele gerenommeerde ambachtslieden die verschillende types zijden produceerden, zoals bijvoorbeeld het bekende Adras Khan-atlas en anderen. Vanuit deze streek werden de stoffen dan via de zijderoute geëxporteerd naar Baghdad, Kashar, Khurasan, Egypte, Griekenland en nog vele andere plaatsen in Europa en het verre oosten. Zelfs vandaag wordt Margilan nog steeds beschouwd als het belangrijkste centrum voor zijdehandel in Oezbekistan. ‘Suzanne and skullcaps’ beschrijven het zijde dat hier gemaakt wordt als erg origineel en van een verbluffende schoonheid.
Vandaag brengen we de dag door in Margilan en bezoeken we verschillende plaatsen:
De "Yodgolik" zijden-weverij is de enige fabriek waar het zijde nog via de authentieke, manuele methode wordt geproduceerd. Ze werd opgericht in 1972 en heeft vandaag ongeveer 450 mensen in dienst, waarvan het merendeel vrouwen. Er wordt elke maand tot 6000 meter aan stoffen gemaakt, zowel zijde als half-zijde. Bezoekers aan de fabriek kunnen zelf zien hoe het zijde gemaakt wordt en kunnen er natuurlijk ook stoffen ter plaatse kopen. Aan de fabriek is er ook een marktje waar men de typische lokale vruchten kan kopen zoals granaatappels en abrikozen.
De Chakar moskee is gebouwd op de site waar vroeger de vervallen gebouwen van de cultus stonden. Enkel de zuilen van het zomergedeelte van de ruïnes is bewaard gebleven.
De Said Akhmad-Khoja Madrasah werd op het einde van de 19e eeuw n. Chr. opgericht en is één van de jongste monumenten in Margilan. Het rationele design en de evenwichtige zin voor proportie geven het gebouw een harmonieuze uitstraling.
Na de lunch reizen we verder naar Rishtan. Het ligt zo’n 50 km ten westen van Fergana en is reeds lang gekend voor zijn getalenteerde pottenbakkers. Volgens historische bronnen zelfs tot 800 jaar terug. De potten van Rishtan zijn rijkelijk versierd met hoofdzakelijk blauwe kleuren. Men kan ze terugvinden in verschillende musea en privé collecties over de hele wereld.
Na ons bezoek aan het meester-pottenbakkershuis in Rishtan rijden we door de bergen terug naar Tashkent. Voor het slapen gaan, dineren we in een lokaal Oezbeeks restaurant. (B, D)

DAG 10. TASHKENT – CHIMGAN BERGEN – TASHKENT
Extra bonus excursiedag + 1 overnachting ter waarde van 150 euro nu gratis erbij!

We rijden naar het Chimgan gebergte (120 km, 1,5 uur enkele reis).  Bij aankomst in de bergen, geniet van een ritje met de kabelbaan naar de bergtop, waar u de gelegenheid heeft om prachtige foto’s te maken. Vervolgens gaan we weer met de kabelbaan naar beneden en rijden we naar het Pyramids Hotel gelegen aan de oevers van het Charvak meer. Daar kan u ook lunchen in het restaurant. Het hotel biedt ook verschillende outdoor-activiteiten aan (op eigen kosten), met name: zwembad, strandactiviteiten (van juni-oktober), catamarans, go cart, bowling & paintball (naargelang beschikbaarheid). Nadat u zich ’s avonds in het hotel heeft opgefrist, kunt u genieten van een diner in een lokaal restaurant. Transfer naar het hotel en overnachting. (B, L, D)

DAG 11. TASHKENT – Home

Om uw rondreis te besluiten, wordt u vroeg in de ochtend naar de luchthaven Tasjkent gebracht, waar u het vliegtuig terug naar uw land kan nemen. (B)

« 3P-Travel» WENSEN U EEN PRETTIGE REIS IN OEZBEKISTAN!

Informatie over Oezbekistan

Opgelet: 
Voor een reis naar het buitenland heb je bepaalde documenten nodig. Let wel, niet alle landen eisen dezelfde papieren.
Om te weten te komen welke inreisvoorwaarden een land oplegt, neem je best contact op met het reisbureau, de ambassade van het land van bestemming of surf je naar  www.diplomatie.be

Oezbekistan visum

Alle reizigers, ook reizigers die voor minder dan 72 uren Oezbekistan bezoeken of op de luchthaven verblijven, moeten een visum voor Oezbekistan hebben. Indien u een overnachting hebt geboekt of een langer verblijf, moet u een visum hebben om de doorgangszaal van de luchthaven te kunnen verlaten. Voor burgers uit volgende landen volstaat het om enkel met hun paspoort te reizen, een visum is dan niet verreisd: Armenië, Azerbeidjaan, Georgië, Kazakstan, Kyrgyzstan, Moldavië, Oekraïne, de Russische Federatie en Wit-Rusland. In volgende landen bestaat er een vereenvoudigde procedure om het visum te bekomen: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Letland, Maleisië, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Noord Ierland, de Verenigde staten en Zwitserland. Alle andere nationaliteiten dienen bij de aanvraag van hun toeristenvisum de assistentie te krijgen van een door “Uzbektourism” erkend reisbureau. Uzbektourism is de nationale instantie die zich bezighoudt met toerisme. Zij zal de visumaanvraag dan aan het Oezbeeks ministerie van buitenlandse zaken in Tashkent voorleggen. Het duurt 7 tot 10 werkdagen voor het visum wordt goedgekeurd, waarna het rechtstreeks per fax naar de Oezbeekse ambassade van het betreffende land wordt opgestuurd. Inwoners van landen waar Oezbekistan geen ambassade of consulaat heeft, kunnen ook een visum krijgen bij aankomst op de luchthaven van Tashkent. 
De Republiek van Oezbekistan heeft een ambassade in de volgende landen: Afghanistan, Azerbeidzjan, België (Luxemburg), Canada, China, Duitsland, Egypte, Frankrijk, India, Indonesië, Iran, Israël, Italië, Japan, Kazachstan, Korea, Kirgizië, Letland, Maleisië, Oostenrijk, Pakistan, Polen, de Russische Federatie, Saoedi Arabië, Tajikistan, Turkije, Turkmenistan, Oekraïne, de Verenigde Staten en Vietnam; en een consulaat in volgende steden: Athene (Griekenland), Bangkok (Thailand), Dubai (Verenigde Emiraten), Frankfurt-am-Main (Duitsland), Istanbul (Turkije), Jeddah (Saoedi Arabië), Mazar-e-Sharif (Afghanistan), New-York (Verenigde Staten). 
Bezoekers van landen waar Oezbekistan geen ambassade of consulaat heeft, kunnen een visum verkrijgen in een land waar deze wel aanwezig zijn, of op de luchthaven van Tashkent. 
Ons touroperator verkreeg een licentie (#378-03) van “Uzbektourism” en kan u, wanneer u een pakketreis bij 3P-Travel heeft geboekt, bijstaan om uw visum te bekomen.

Annulatie en reisverzekering 


Vergeet zeker niet om een uitgebreide annulatie en reisbijstand verzekering  te kopen als u op reis gaat naar Oezbekistan. U kunt ziek worden, uw vlucht missen, persoonlijke bezittingen kunnen worden gestolen, uw bagage is verloren of u kunt een ongeluk krijgen en een arts of ziekenhuis nodig hebben in Oezbekistan. Voor alle onverwachte en ongewenste gebeurtenissen kunnen we u jaarformule gezins verzekering World Gold Protection aanraden. 


Adressen van de Belgische ambassades en consulaten


Bevoegde ambassade Moskou     Ulitsa Malaya Moltchanovka, 7,  121069 Moskou, Rusland
Openingsuren en sluitingsdagen
Ambassadeur Alex Van Meeuwen
+7 495 780 03 31
+7 495 780 03 32
+7 495 763 55 42 Noodnummer buiten de openingsuren


Moscow@diplobel.fed.be


http://www.diplomatie.be/moscownl (Nederlands)
http://www.diplomatie.be/moscowfr (Français)
http://www.diplomatie.be/moscowru (Russisch)
________________________________________

Ereconsulaat Tashkent


C2, Build. 3 App. 74, Kh Samatavoy Street
100000 Tashkent
Oezbekistan
Ereconsul Hugo Minderhoud
+998 71 150 85 95
+998 71 252 24 02
+998 33 870 210
consubel.uz@gmail.com

Het klimaat van Oezbekistan

Oezbekistan heeft een extreem continentaal klimaat. Over het algemeen is het warmer in het zuiden en koeler in het noorden van het land. In december ligt de gemiddelde temperatuur in het zuiden rond het vriespunt, terwijl het in het noorden -8°C bedraagt. In de winter kan het echter afkoelen tot -35°C, terwijl de temperatuur in de zomer kan oplopen tot 35-40°C. De luchtvochtigheid is het gehele jaar door laag. De beste periode om Oezbekistan te bezoeken zijn de lente (maart tot juni) en de herfst (half augustus tot oktober). Het oogstseizoen valt in de herfst en zorgt voor een overvloed aan vers fruit op de markt en in de winkels. Aangezien het de gehele zomer bijna volledig droog blijft, is deze periode ook erg geschikt om te kamperen. De globale opwarming van de laatste jaren heeft het Aralmeer deels droog gelegd. Een klein pluspunt kan zijn dat de winters milder zijn geworden en dat er minder sneeuw valt. Hierdoor kan men nu ook gemakkelijker reizen tijdens de winterperiode. Er zijn verschillende skigebieden in Oezbekistan. Het weer in de winter is echter ook minder voorspelbaar geworden.

Geografie van Oezbekistan

De Republiek Oezbekistan is gelegen in het centrale gedeelte van Centraal-Azië tussen twee rivieren, namelijk: de Amudarya en de Syrdarya. De lager gelegen Turan vlakte ligt in het noordwesten en de Tien-Shan en Pamir-Alay gebergten liggen in het zuidoosten van het gebied. De Kyzyl-Kum woestijn beslaat het noorden van het land. De buurlanden van Oezbekistan zijn: Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan en Afganistan.

Feestdagen en vakanties

 • 1 januari - Nieuwjaar
 • 8 maart - Internationale vrouwendag
 • 21 maart - Navruz (Nieuwjaar in Centraal Azië)
 • 1 mei - Dag van de arbeid
 • 9 mei - Herdenkingsdag
 • 1 september - Onafhankelijkheidsdag
 • 1 oktober - Dag van de leerkracht
 • 9 december - Dag van de constitutie

Er zijn nog andere religieuze vakanties met wisselende data

 • Ramadan Khait
 • Kurban Khait

Oezbeekse valuta

Alle betalingen dienen in “Sum” te gebeuren, de nationale munt van de Republiek Oezbekistan. Wisselkantoren zijn beschikbaar in elke stad. Vreemde valuta, bij voorkeur Euro’s of Amerikaanse Dollars kunnen in de hoofdkantoren van de bank worden omgewisseld.

Gepaste kledij

Overdag is het aan te raden om lichte en losse kledij van natuurlijke vezels (katoen e.d.) te dragen. Wanneer het ’s avonds afkoelt, kan men best een trui of jas aandoen. Aangezien we ook vele plaatsen te voet bezoeken en we soms over droog, stoffig en ruw terrein wandelen, zijn stevige wandelschoenen noodzakelijk. Waardevolle juwelen en dure kleren kan u best thuis laten. Comfortabele kleren die een goede bescherming bieden tegen de zon zijn het meest op zijn plaats. Daarbij horen ook een hoofddeksel en een zonnebril. Bij het bezoeken van sommige religieuze plaatsen kan het gevraagd worden om uw armen en benen te bedekken en uw schoenen uit te doen.

Bagage

Een schoudertas of een kleine rugzak is de meest praktische manier om uw camera en andere persoonlijke bezittingen mee te dragen tijdens uw bezoek. Al uw bagage kan best voorzien worden van kleine hangslotjes en een label met uw naam en bestemming, niet met uw thuisadres erop. Het is ook steeds een goed idee om uw bagage langs de binnenkant te labelen. Zo kan het luchthavenpersoneel uw bagage gemakkelijk identificeren wanneer het verloren geraakt of wanneer het label aan de buitenkant los is gekomen. Laat uw bagage nooit onbewaakt achter in een luchthaven of treinstation. Tijdens de binnenlandse vluchten in Oezbekistan mag men gratis bagage meenemen van maximaal 20 kg en één stuk handbagage voor in de cabine. Ook voor de reis over land wordt aangeraden om niet meer dan 1 grote bagage en 1 handbagage per persoon mee te nemen.

Gezondheid

Aangezien u reist naar een streek die grotendeels vrij is van de meest voorkomende infectieziektes, zijn er geen officieel verplichte vaccinaties. We raden u echter wel aan om langs uw huisarts of het tropisch instituut te gaan om u te informeren over de aanbevolen vaccinaties. Uitdroging is de meest voorkomende klacht. Drink voldoende water. Milde darmklachten kunnen voorkomen, aangezien u reist naar een gebied waar het water erg veel mineralen en zouten bevat. Consulteer uw huisarts of apotheker voor de nodige medicatie. De felle zon zorgt ervoor dat men makkelijk verbrand. Smeer u regelmatig in met zonnecrème en draag beschermende kledij (hoedje, zonnebril, …). Een basis EHBO met ontsmettingsmiddel, pleisters, koortswerende middelen, aspirine, keelpastilles, mondwater en vitamines is aan te raden. Gelieve ons te informeren indien u allergieën of specifieke medische noden hebt die speciale aandacht vereisen. Mocht uw huisarts medicatie hebben voorgeschreven, voorzie dan voldoende van deze medicatie voor de gehele reis.
Belangrijk: Medicatie neemt men best mee in de handbagage, voor het geval uw hoofdbagage zoek geraakt of niet direct beschikbaar is.

Veligheid

In de hotels in Oezbekistan zijn niet altijd individuele kluisjes aanwezig. We raden u een comfortabele portefeuille aan die u onder uw kledij kan dragen. U dient altijd uw belangrijke documenten bij zich te hebben (geld, reischeques, paspoort, visum, …). Hoewel de kans klein is dat u fysiek gevaar loopt, kunnen kleine diefstallen in drukbezochte publieke plaatsen voorkomen. Daarom is het van belang dat u uw voorzorgen neemt om diefstal te voorkomen. In overeenstemming met de lokale wetgeving wordt u geacht om uw paspoort bij aankomst aan de receptie af te geven. Men kan dan uw paspoortgegevens registreren. Enkele uren later zal u uw paspoort weer kunnen ophalen aan de receptie. Vergeet uw paspoort bij vertrek niet mee te nemen.

Foto’s nemen in Oezbekistan

Voor het fotograferen van historische plaatsen is er geen bezwaar. Op luchthavens, treinstations, in de buurt van militaire domeinen en in sommige religieuze monumenten is het echter verboden om foto’s te nemen. Wanneer u twijfelt, wendt u zich best tot de gids. Bij de meeste bezienswaardigheden moet u een toeslag betalen om foto’s te kunnen nemen (deze is niet in de rondreisprijs inbegrepen). In de grotere steden kan u batterijen verkrijgen. We raden u echter aan om uw benodigdheden op voorhand aan te schaffen.

Dranken

Het lokaal mineraal water bevat een hogere concentratie aan mineralen dan in de westerse landen in bronwater en flessenwater zit. Dit lokaal mineraal heeft een zoute smaak en wordt gezonder beschouwd dan Europees bronwater of mineraal water. Geïmporteerde sterke drank en wijn zijn verkrijgbaar, maar de herkomst van deze dranken valt soms in vraag te stellen, tevens worden ze vaak duur verkocht. We raden u dan ook aan om alcohol bij aankomst in de taksvrije zone van de luchthaven te kopen.

Persoonlijke kosten

U bent verantwoordelijk voor de kosten die u maakt in het hotel zoals: telefoongesprekken, roomservice, minibar en de droogkuis. Gelieve er op toe te zien dat u bij vertrek in alle hotels bij de receptie alle persoonlijke extra kosten hebt betaald.

Een fooi geven

Reizigers mogen hun appreciatie uiten door een beloning voor een goede dienstverlening van de portiers, de obers, bestuurders of gidsen. De appreciatie kan variëren en ons beleid vraagt om hier discreet mee om te gaan. Meestal wordt dit na de toer/service persoonlijk gegeven in een envelop.


Tijdsverschillen in Cities Tijdsverschillen
Amsterdam, Barcelona, Frankfurt, Madrid, Paris GMT+1
Ankara, Athens, Tel-Aviv GMT+2
Bahrain, Moscow GMT+3
Tashkent, Karachi, Ekaterinburg GMT+5
Bangkok GMT+7
Beijing, Hong Kong, Kuala Lumpur GMT+8
Tokyo GMT+9
Sydney GMT+10
Dakar, Dublin GMT
Buenos Aires GMT-3
New York GMT-5
Chicago GMT-6
San Francisco GMT-8

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte en gratis advies! 

Onze partners in Oezbekistan.

Национальная авиакомпания "Узбекистон Хаво Йуллари"       Сарбон тур

Persons Price per Person in euro (De prijzen voor het verblijf en de andere diensten in het buitenland werden berekend volgens de tarieven en wisselkoersen die op 15/11/2015 golden.)
TASHKENT (4n)
BUKHARA (2n)
SAMARKAND (3n)
FERGANA (1n)
Hotel “Grand Nur” or similar 3*
Hotel “Caravan” or similar 3*
Hotel “Sarbon”/ “Ideal” 3* sim.
Hotel “Club 777” 3***
Hotel “Le Grand Plaza” 4* or similar
Hotel “Asia Bukhara” 4* or similar
Hotel “Asia Samarkand” 4* similar
Hotel “Asia Fergana” 3***
2 pax 1600 € 1700 €
3 – 5 pax 1550 € 1650 €
6–9 pax 1500 € 1600 €
10–14 pax 1450 € 1550 €
15–20 pax + 1 FOC 1400 € 1500 €
36 – 40 pax + 1 FOC 1300 € 1400 €

*** Extra kosten voor een hogere categorie hotels (4 sterren superior / 5 sterren (5 sterren in Tasjkent alleen) op aanvraag.

Prijs is inclusief:

 • Overnachtingen in vermeld hotel op Standaard twin / double kamer delen basis (9 nachten + 1 nacht gratis)
 • Gegarandeerde vroege check-in met een ontbijt op de dag van aankomst
 • Binnenlandse Tashkent - Bukhara vliegticket (economy class)
 • 1 FOC voor reisleider in geval minimaal 15 betalende volwassenen in een groep
 • Transfers Luchthaven in Tasjkent - Hotel - Luchthaven in Tasjkent
 • Halfpension maaltijden (per route alleen ontbijt en diner)
 • Folklore-show en diner in Madrassah van Nodir devan Devan Begi Begi in Bukhara
 • 1 fles van 1 liter water per persoon per dag
 • Alle transfers met A / C comfortabel vervoer met professionele chauffeur per route
 • Tashkent-Fergana -Tashkent route met prive auto via Kamchik Pass Bergen
 • Professioneel Engels / Frans / Duits / Spaans / Italiaans / Turks of Russisch sprekende gids tijdens de reisroute
 • Begeleiding bij het verkrijgen van een Oezbekistaans visum
 • Toeristische kaart van Oezbekistan per persoon
 • Entreegelden voor alle in het programma genoemde monumenten (behalve foto en video toeslagen)

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Internationale vliegtickets (België - Oezbekistan - België)
 • Visumkosten
 • Foto en video toeslagen
 • Fooien voor gidsen / chauffeurs
 • Dranken
 • Alle persoonlijke uitgaven
 • Alle diensten die niet in bovenstaande routebeschrijving vermeld staan
 • Eventuele kosten voor paspoort & inentingen
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen op vermelde reis(mogelijk op aanvraag)
 • Verzekeringen

Supplement / Optionele kosten:

 • Single supplement kosten – 300 € (3 sterren), 400 € (4 sterren)
 • Volpension (150 € per persoon)

Super bonus!

EXTRA TOUR naar BERGEN Chimgan Ontbijt, Lunch, Diner, overnachting: 150 € per PersonAnnuleringskosten:

 • Annulering meer dan of 60 dagen vóór afreis - 10% van de volledige reissom + 50 € administratiekosten per persoon
 • Annulering van 59 tot 31 dagen vóór afreis - 25% van de volledige reissom + 50 € administratiekosten per persoon
 • Annulering van 30 tot 22 dagen vóór afreis - 50% van de volledige reissom + 50 € administratiekosten per persoon

 • Annulering vanaf 21 dagen vóór afreis en en in geval van no-show - 100% van de volledige reissom

Wijzigingen door de reiziger:
Alle wijzigingen van naam reiziger, adres, aantal nachten, datum vertrek- of terugreis worden in de mate van het mogelijke aanvaard mits betaling van volgende administratiekosten:

 • voor afreis meer dan of 60 dagen: 25 € per persoon
 • vanaf 59 dagen tot 31 dagen voor afreis : 50 € per persoon
 • vanaf 30 dagen tot 22 dagen voor afreis : 75 € per persoon

 • vanaf 21 dagen voor afreis : Annulering 100% van de volledige reissom

TASHKENT (4n)
BUKHARA (2n)
SAMARKAND (3n)
FERGANA (1n)
Hotel “Caravan” 3*


Hotel “Sarbon” 3*

Hotel “Ideal” 3*

Hotel “Club 777” 3*

Hotel“Le Grand Plaza” 4*


Hotel “Asia Bukhara” 4*


Hotel“Asia Samarkand” 4*


Hotel “Asia Fergana” 3*

* of gelijkaardig hotel

Schrijf uw recensie

Rondreis langs de ambachtelijke kunsten en het traditionele borduurwerk van Oezbekistan

Rondreis langs de ambachtelijke kunsten en het traditionele borduurwerk van Oezbekistan

DUUR: 10 dagen / 9 nachten + 1 dag en 1 nacht gratis
Route: ROUTE: TASHKENT-BUKHARA-GIJDUVON-BUKHARA-SAMARKAND-URGUT-SAMARKAND-TASHKENT-KOKAND-FERGANA-MARGILAN-RISHTAN-TASHKENT-CHIMGAN MOUNTAINS-TASHKENT

1 Andere producten in dezelfde categorie: